Blog | Werkzaamheden in en om de camper
Grijswater, zwart water, elektra en nog meer...

In en om de camper zijn een aantal werkzaamheden die nou eenmaal bij het camperen horen. Ik heb een aantal zaken opgeschreven en zal ze in deze blog met jullie doornemen. Uiteraard hou ik mij aanbevolen om van jullie te horen over werkzaamheden die ik mogelijk ben vergeten. Op dit moment beschrijf ik alleen de werkzaamheden, maar mogelijk dat ik ze later zal voorzien van korte filmpjes.
De werkzaamheden op alfabetische volgorde.
Electra voor in de camper
Onze camper is voorzien van een zonnepaneel. Ik hoef dus niet altijd walstroom. Walstroom is stroom die is voorzien door de camping/camperplaats. In de camper zit een omvormer die alles omvormt naar 230 volt en tot maximaal 1.500 Watt. Onze koffiemachine kan dus altijd gebruikt worden. Als wij op een camping of camperplaats komen waar stroom in de prijs is inbegrepen sluiten wij vaak de kabel van walstroom naar de camper aan.
Als het niet is inbegrepen dan kijken we naar a) hoe zonnig is het en b) hoeveel stroom hebben wij nog in onze accu. Aangegeven door het voltage. De spanning mag namelijk niet, of beter niet, onder de 12v zitten. Als we daar dichtbij zitten dan sluiten we alsnog de kabel aan. Stroom op een camperplaats of camping kost meestal rond de € 4 per dag. Soms wordt per verbruik afgerekend. Zal met de huidige prijzen vaker voor gaan komen.
In de meeste landen wordt gebruik gemaakt van de zogenaamde CEE-verlengkabel. Mijn advies is om zeker ook een Zuid Europees verloopsnoer aan te schaffen. In Spanje en Portugal veelvuldig gebruikt. In de zijkant van de camper zit meestal de aansluiting. Ik ben geen expert, maar meestal sluit ik eerst de stekker op de camper aan en dan pas aan walstroom. Gevoelsmatig denk ik dat dit de beste volgorde is.
De hoogte van ampère, van de geleverde walstroom, is belangrijk om te weten. Het bepaalt namelijk de hoogte van de wattage in de camper. Ampère x voltage is wattage. Dus walstroom van 4 ampère x 230 volt, soms minder of fluctuerend, is 920 watt. Vaak niet voldoende voor een koffiemachine laat staan voor een koffiemachine en een kacheltje. Let ook op de piekbelasting van de omvormer. Dus de te gebruiken maximaal wattage is bij onze omvormer 80% van 1.500 watt is 1.200 watt.
Grijs-water lozen
Wat is grijs-water. Dat is het afvalwater van de douche, gootsteen van zowel de keuken als van de, in ons geval, de wastafel in het toilet. Het water wordt opgevangen in een 100 liter waterbak onderaan de camper. Doormiddel van een indicator op het paneel boven de deur wordt aangeven hoe vol de tank is. Bij ons door 4x twee blauwe balletjes. (4x 25 liter) Meestal legen wij de tank als hij half vol is en we legen de tank altijd als wij gaan rijden. Daar zijn op de meeste camperplaatsen en campings speciale plekken voor. Sani(tair)-plekken genoemd.
Het legen gaat meestal door de camper over de daarvoor bestemde loos plek te rijden en dan de hendel, onder de camper vlak bij de tank, open te draaien. Uiteraard verschilt dit per camper en zelf per model. Dis is meestal erg vies water en het stinkt behoorlijk. Regelmatig de tank reinigen is aan te bevelen. Op welke manier dat zal ik later aan deze blog toevoegen.
En laten we er met z’n allen voor zorgen dat we het netjes houden. Menig camperplaats is of gaat dicht omdat niet iedereen het op de juiste manier doet. Lozen in de berm en of natuur is niet netjes en kan echt niet.
Schoonwater vullen
Tja, schoonwater nodig voor het kopje koffie maar bijvoorbeeld ook voor het doorspoelen van het toilet. In ieder geval bij ons is dat het geval. Ook hier geld weer dat het per camper kan verschillen. Onze schoon-watertank kan gevuld worden met in totaal 100 liter. Net dus als de grijs-watertank. Ook de indicator van het schoonwater op het paneel geeft de inhoud aan met blauwe balletjes. Twee voor elke 25 liter.
We vullen meestal een halve tank als we ergens gaan staan, 25 liter als we gaan rijden. In Portugal, waar we momenteel overwinteren, is aan het water behoorlijk wat chloor toegevoegd. Niet in schadelijke hoeveelheid, maar het is duidelijk te ruiken en te proeven. Wij gebruiken dan ook water uit flessen voor de koffie of om zo te drinken. Als we water koken, of het water wat wordt gebruikt bij het spoelen van het toilet, wordt het water met het chloor uit de schoon-watertank gebruikt.
Water is op bijna alle camperplaatsen en campings bij de prijs inbegrepen. Een enkele keer hebben wij ervoor moeten betalen. In Duitsland was dat € 1 voor 50 liter. Niet duur, maar je let wel meer op het (onnodig) gebruik.
Watervoorziening verschilt per camperplaats en camping. Op de grotere campings zijn meerdere watertappunten te vinden. Op kleine campings meestal bij de ingang. Soms ook kan water getapt worden op de plek waar je ook kan afwassen. Wij gebruiken meestal een gieter, maar als we dicht bij een watertappunt staan dan sluiten we onze slang aan.
Gebruik ook altijd je eigen slang en laat de slang, met name de twee uiteinden, niet op de grond komen. Ter voorkoming van een mogelijke legionellabesmetting wordt aangeraden om het water minimaal tot 60 graden te verwarmen. Ook is het sowieso aan te bevelen voor het douchen in de camper, zeker als dat weer even is gelden, de warmwaterkraan even te laten lopen, blijf dan wel uit de nevel van het warme water. Je kan geen legionellabesmetting krijgen bij het drinken van water of door overdracht van mens tot mens. Voor meer informatie over legionella ga naar RIVM of op deze site.
Zwart water – de toiletcassette legen
Het minst leuke klusje van de werkzaamheden in en om de camper. De toiletcassette legen. De cassette met ons lichamelijke afval. De poep- en plasdoos. Hoe vaak je die moet legen hangt natuurlijk af van het gebruik. Wij maken meestal geen gebruik van het toilet op de camperplaats of camping. Dat betekent in ons geval dat wij de toiletcassette om de dag moeten legen. Dat legen gebeurt meestal ook op de al eerdergenoemde sani-plek. Dan niet in de afvoer van het grijs-water, maar op een daarvoor bestemde plek. Meestal een toilet met daar vlak bij een kraan met een slang om de toiletcassette te spoelen met water. Hier vul je dus niet je schoon-watertank mee!
Aan te bevelen is om na het legen de cassette met niet te veel water te vullen. De dop er weer goed op te draaien en dan te schudden en weer legen. De toiletcassette weer te vullen met water, maar nu met meer water. De dop er weer op en dan nogmaals goed schudden. Wederom te legen en naar wens nogmaals vullen met water, schudden en legen. Pas trouwens goed op waar je de dop neerlegt. Je wilt de dop niet in het toilet of afvoerput zien rollen.
Om dat wat in het toilet wordt gedeponeerd en terecht komt in de toiletcassette af te breken voeg je, bij voorkeur, biologisch afbreekbare tabletten, pads of vloeistof toe zoals Aqua Kem Green. De niet biologisch afbreekbare middelen worden trouwens steeds minder verkocht. Er zijn nog andere manieren voor het afbreken van de toiletinhoud, maar dat is voor later als aanvulling in deze blog.
Veel mensen gebruiken handschoenen bij deze klus. Uiteindelijk zou ik na deze klus je handen sowieso heel goed wassen. Met zeep uiteraard.
Tot zover voor nu deze blog over de werkzaamheden in en om de camper. Vragen, op- of aanmerkingen laat het ons weten. Maak daarvoor gebruik van het reactie formulier onderaan deze pagina.
Het gaat ons goed.