Blog | Nieuwe parel in Lelystad
Restaurant De Gordiaan - Kitchen-bar | Lelystad

Restaurant De Gordiaan - Kitchen-bar | Lelystad
Nieuwe parel in Lelystad | Open sinds 2015
Soms, ik heb het al eerder eens geschreven, kom je in een restaurant waarvan je vooraf geen of in ieder geval weinig verwachtingen hebt, behalve dat het eten en de bediening goed is. Een heel enkele keer blijkt dat zelfde restaurant toch meer te bieden heeft dan je dus in eerste instantie had verwacht. Het is ons weer overkomen. En dat is geen straf gebleken. In tegendeel. Een culinaire bevrijding. Een culinaire betovering die je zo nu en dan tegenkomt.
De Gordiaan | Kitchen-bar, Neringpassage 1 te Lelystad, met de huidige eigenaren open sinds 2015, is een betovering. Heerlijk eten in een zeer intieme sfeer. Drie "kitchen-bar tafels" en daarnaast nog acht "gewone" tafels in het restaurant. Intiem genoeg dus. Gelukkig maar. Dit is wat mij betreft de ideale hoeveelheid voor een restaurant. Persoonlijk hou ik dus niet van dat massale. De Gordiaan KItchen-bar is derhalve een ideaal restaurant om gezellig en op een ontspannen manier te dineren. Kortom een, voor Ineke en mij, nieuwe parel in Lelystad.
Streekgerechten - Eigen moestuin
De chefkok Lars gebruikt over het algemeen streekproducten uit Flevoland. Hierdoor zijn de ingrediënten niet lang onderweg. Flevoland leent zich heel goed om de beste producten op uw bord te brengen. Daar is De Gordiaan - Kitchen-bar zeker in geslaagd. De eigenaresse en de chefkok komen zelf uit Zeewolde en hebben een eigen moestuin. Uit deze moestuin komen veel van de ingrediënten die bij u op het bord liggen en door de chef-kok zijn bereid. Deze moestuin is uit "nood" ontstaan, maar is zeker een mooie aanvulling op het onderdeel streekproducten en ook op de versheid van de gebruikte ingrediënten.
3-Gangen (wisselend) weekmenu
Wij, Ineke en ik, kozen voor het drie gangen menu. Keuze dus uit een voorgerecht, hoofdgerecht en een dessert. En de keuze is net als het restaurant bezetting beperkt, vier voorgerechten, vijf hoofdgerechten en vier nagerechten. Gelukkig maar, want dat maakt het kiezen iets makkelijker. In Duitsland hebben wij in een restaurant gegeten waar de menukaart uit een duizelingwekkend aantal van 60+ gerechten bestond! Dat wil je echt niet. Dus 13 top gerechten, maar waaruit het nog steeds moeilijk kiezen is.
Wat wij uiteindelijk hebben gegeten dat later. Ik wil het eerst hebben over de ambiance, de bediening en de keuken. Geweldig. Goede samenwerking. Gerechten werden op tijd, dus niet te vroeg en ook niet te laat, geserveerd. De charmante eigenaresse, Joëlla, is op de hoogte van wat er gebeurt in het restaurant en heeft oog voor alles wat er in de keuken gebeurt voor zover het direct betrekking heeft op de gasten in het restaurant.
De chef-kok heeft vanuit de keuken goed overzicht in de keuken maar ook in het restaurant. Een enkele keer komt de chef-kok ook zelf aan tafel. Dat is prettig en geeft extra cachet aan de gerechten. Bij ons had de chef-kok beter door wie wat had besteld dan wij zelf. Excuses nog voor onze eigenwijsheid.
Geen vaste kaart - Let op de krijtbord specials
De Gordiaan - Kitchen-bar heeft geen vaste kaart. Aanbod uit de streek bepaald grotendeels de samenstelling van de kaart die soms wekelijks veranderd. Vis komt uit, hoe kan het ook anders, Urk. Of van Urk moet ik eigenlijk zeggen. Alle overige ingrediënten komen grotendeels uit andere delen van Flevoland of uit de eigen moestuin. Het Flevolandse aanbod is dus bepalend dus voor wat er op de kaart komt te staan. Half oktober begint het wild seizoen en dus ook voor De Gordiaan - Kitchen-bar. Let op, want de herfstvakantie, 16 tot 23 oktober, is het restaurant gesloten. Daarvoor en ook daarna bent u weer van harte welkom.
De kaart kan dus per week wisselen. Dus wat wij hebben gegeten, zie hieronder, kan de volgende week weer vervangen zijn door andere gerechten. Boven de kitchen-bar hangt een groot krijtbord. Daar staan de specials op als die er zijn. Aanraders dus.
De chefkok
De chefkok is werkelijk een tovenaar met de door u bestelde gerechten. Alles tot in de puntjes verzorgd en alles in de juiste proporties. Niet teveel en zeker ook niet te weinig. De smaakbeleving is voortreffelijk. Alle smaken zijn op elkaar afgestemd. U komt niets tekort, een totale smaakbeleving. Dat in combinatie met een voortreffelijke beperkte maar goede wijnkaart waarop 10 wijnen staan vermeld. Ineke en ik hebben tussen het hoofdgerecht en het dessert een wijn-pauze ingelast. Twee verschillende witte wijnen om te proeven. Op een bord in het restaurant zijn een paar speciale wijnen aangegeven die per fles te verkrijgen zijn.
Wat hebben wij gegeten
Vooraf
Wij zijn begonnen met een glaasje bubbels. Daarna, of deels daarbij, elk een oester.
Daarna kregen wij een Amuse,
Voorgerecht
Ineke
Gerecht: Carpaccio | Dun gesneden rundvlees met Pesto, Pijnboompitjes, Kappertjes en Rucola
Wijn: Wijnhuis La Vilette | Merlot - Frankrijk (rode wijn)
Onno
Gerecht: Rode bietjes | Diverse bereidingen van rode Bietjes met Geitenkaas en Walnoten
Wijn: Wijnhuis La Vilette - Viognier (Witte wijn)
Opm. Deze witte wijn leende zich niet helemaal voor het voorgerecht. De keuze is puur uit liefde van Onno voor de wijn van deze druif (Viognier).
Hoofdgerecht
Ineke
Gerecht: Polderhoen | Biologische kip met Pompoen, Venkel en Soubisse saus
Wijn: Wijnhuis Ramon Bilbao | Garnache - Spanje (Rosé wijn)
Onno
Gerecht: Lams schenkel | Zacht gegaarde Lams schenkel met Spinazie, Rozeval, Pastinaak en eigen jus
Wijn: Wijnhuis I Muri | Primitivo - Italië (Rode wijn)
Tussen het hoofdgerecht en het nagerecht hebben we even pauze genomen onder het genot van twee witte wijnen. La Belle Angéle | Chardonnay (Frankrijk) en een Intruso | Verdejo (Spanje). De Intruso iets zachter, iets minder een zuurtje dan de La Belle Angéle.
Nagerecht
Ineke
Cheese cake | Met rood fruit
PX | Zoete sherry
Onno
Kaasplankje | Selectie van harde en zachte kazen met garnituur
Port | Tawny
Als afsluiter beiden een kopje espresso. Ineke met een Amaretto en Onno met een Drambuie.
Voldaan en erg enthousiast keerden wij huiswaarts. Beste brigade van De Gordiaan | Kitchen-Bar, heel erg bedankt voor het voortreffelijke eten en de gezellige avond. Tot aanstaande woensdag.
Het gaat ons goed.